Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 

Genel Müdür ŞAMLIOĞLU, Trafik Güvenliği Sosyal Sorumluluk Çalıştayına Katıldı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal ŞAMLIOĞLU, Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) tarafından Antalya´da gerçekleştirilen "Trafik Kültürü Oluşturmamızda Sorumluluğumuzun Farkındayız" temalı çalıştaya katıldı, katılımcılara hitap etti.
Genel Müdür ŞAMLIOĞLU, Trafik Güvenliği Sosyal Sorumluluk Çalıştayına Katıldı

Çalıştaya Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal ŞAMLIOĞLU, milletvekilleri, Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Ercan ALPAY, Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) yetkilileri, özel motorlu taşıt sürücü kurslarının temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

 

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM çalıştayda yaptığı konuşmada,  2010-2014 Stratejik Planı doğrultusunda sürücü eğitimlerinin kalitesinin artırılması, AB standartlarının uygunluğunun sağlanması, Türkiye´deki sürücü belgelerinin uluslararası düzeyde tanınırlığının sağlanması amacıyla ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Bu çalışmalar sonucunda sürücü kursları standartları geliştirilmiş, eğitim programları güncellenmiş, direksiyon eğitim dersi sınavları yeni bir anlayışla yeniden düzenlenmiştir." dedi.

 

1987 yılından beri yürürlükte olan Motorlu Taşıt Sürücü Kursu Yönetmeliği´nin 29 Mayıs 2013 tarihinde Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu Yönetmeliği ile değiştirildiğini anımsatan Erdem, "Ülkemizde 3 bin 497 sürücü kursu, 40 bine yakın çalışanı ile ülkemiz insanına hizmet vermektedir. Bu kurslar her yıl ortalama 1,5 milyon kursiyer kaydıyla yaparak bu kursiyerlere sürücü eğitimi vermektedirler." diye konuştu.

 

"Trafik Adabı Dersi"

Bakan Yardımcısı Erdem, yapılan bu değişikliklerle birlikte önemli sonuçlara ulaşıldığını kaydederek şu bilgileri paylaştı: "Sertifika sınıfları uluslararası standartlar doğrultusunda göre 8´den 17´ye çıkarılmıştır. Teorik dersler arasına 4 saat uygulanmak üzere "Trafik Adabı Dersi" getirildi. Sürücü kurslarının eğitim ve sınavlarında kullandıkları araçlara yaş sınırlaması getirildi. Direksiyon uygulama sınavı 35 dakikaya çıkarıldı. Kurslarda çalışan eğitim personelinin SGK primlerinin yatırılması şartı getirildi. Kurslarda uygulanmak üzere taban fiyat uygulaması getirildi. Sürücü kursları tarafından sınava hazır olan kursiyerlere ön sınav uygulaması getirildi. Uygulama sınavlarında kullanılan yönetmelik eki formları matris mantığı ile hazırlanarak detaylandırıldı. Bu uygulamalar Bakanlık temsilcileri aracılığı ile gözlemlendi. Teorik ve uygulama dersleri ile sınavlar Bakanlığımızca sıkı denetimlere tabi tutulmuştur. Sürücü kurslarının iş ve işlemleri elektronik ortamda yürütülmeye başlandı. Söz konusu mevzuat değişikliklerinin Bakanlığımız personeli, sürücü kurslarının eğitim personeline ve sivil toplum kuruluşlarına anlatılması amacıyla birçok hizmetiçi eğitim gerçekleştirilmiştir. Sürücü kurslarında ve sınavlarda kullanılmak üzere; trafik adabı dersi ders notları, direksiyon eğitimi uygulama sınavı kılavuzu ve direksiyon eğitimi uygulama videosu gibi eğitim materyalleri geliştirildi."

 

Bakan Yardımcısı Erdem, Millî Eğitim Bakanlığınca trafik eğitimi ile ilgili yürütülen bu çalışmaların, sürücü kursların kurumsallaşmasına ve eğitim kalitesini artırmaya yönelik olarak artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

"Trafik ve sürücü eğitimi standartlarının artırılması her zaman önceliğimiz"

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal ŞAMLIOĞLU çalıştayda yaptığı konuşmada "Millî Eğitim Bakanlığı olarak trafik ve sürücü eğitimleri ve bu eğitimlerin standartlarının artırılması her zaman önceliğimiz olmuş ve olmaya da devam edecektir" ilkesini prensip edindiklerini dile getirerek yapılan çalışmalar neticesinde getirilen önemli yeniliklerin bir kısmını hatırlattı: "Özel motorlu taşıt sürücü kurslarının kalite standartları geliştirildi. Teorik ders saati azaltılarak direksiyon uygulama eğitiminin saati artırıldı. Özel motorlu taşıt sürücü kurslarının denetimine ağırlık verildi. Mevzuat değişiklerine ilişkin hizmetiçi eğitimler düzenlendi. Eğitim ve sınavların standart hale gelmesi için video, ders notu ve kılavuzlar hazırlandı. Birçok ülkede olan ön sınav uygulaması başlatıldı."

 

"Sürücü eğitimi ve sınavlarının kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" diyen ŞAMLIOĞLU "Özel motorlu taşıt sürücü kurslarının saygınlıklarının artırılması ve kalite standartları geliştirilmesi amacıyla mevzuat güncelleme çalışmalarımız devam etmektedir" değerlendirmesinde bulunarak sözlerine şöyle devam etti: "Toplumsal olarak trafik konusundaki hassasiyetin yükseltilmesi amacıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde Bakanlığımızca ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları işbirliğinde trafik genel eğitim planı hazırlanması çalışmaları devam etmektedir."

 

Eylem planına değinen Kemal ŞAMLIOĞLU, bu çerçevede yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı:

-Trafik ve çevre dersi öğretim programları trafik adabı konularını da kapsayacak şekilde güncellenecektir. Trafik derslerinin, çocukların yaş dönemlerine göre ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda üretilecek film, oyun, oyuncak, eğitim materyali, tanıtıcı poster, stiker, afiş, slayt, eğitim kaseti, belgesel film, video, sergi, broşür, sosyal ve kültürel etkinlikler vb. araç ve gereçlerle desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

-Okullarda çocuk trafik eğitim parklarının yapılmasına yönelik çalışmalar geliştirilecektir.

-Yazılı ve görsel medya araçları vasıtasıyla trafik konusunda olumlu örnek olabilecek davranışların medya olanakları ile topluma mâl edilmesi, trafikte zorunlu emniyet kemeri kullanılması, alkollü araç kullanımının önlenmesi, zorunlu kask takılması, hız limitlerine uyulması, araç kullanılırken cep telefonu ile konuşulmaması vb. konularda eğitim ve bilgilendirme kampanyaları geliştirilecektir.

-Tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde ülkemizdeki trafik güvenliği konusunda çalışmalar yürütülecektir.

-Yetişkinlere yönelik trafikle ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

-Trafik eğitimi konusunda projeler geliştirilecektir.

-Ülkemizde meydana gelen kazaların istatistikleri incelenerek sık kaza yaşanan bölgelerle ilgili tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

-Üniversitelerde verilen trafik eğitimlerinin gözden geçirilmesi sağlanacaktır.

 

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal ŞAMLIOĞLU, yoğun gündemine rağmen çalıştaya katılım gösteren Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM, çalıştayın ev sahibi Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) yetkilileri ve diğer ilgililere teşekkür ederek çalıştayın trafik farkındalığı anlamında hayırlı süreçler ve sonuçlar doğurmasını diledi.

 

Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Ercan ALPAY çalıştayda bütün oturumlara katılarak mevzuat ile ilgili bilgilendirme yaptı, alanda yaşanan problemler ve çözümü konusunda paydaşlarla görüş alış verişinde bulundu.

 

Çalıştayda TÜSEKON ile işbirliği halinde ilkokul öğrencilerine Trafik Eğitimi ve Kültürü oluşturmak için verilecek eğitimlerin içeriği belirlenerek protokol çalışması başlatıldı.

 

Katılımcılara Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce hazırlanan Trafik Adabı isimli kitap dağıtılarak oluşan farkındalığa katkı yapıldı. Çalıştay iyi dilek ve temennilerle son buldu.

18-11-2016 18-11-2016 18-11-2016
18-11-2016 18-11-2016  

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü No.6 E Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA -
Eğitim Politikaları 0312 413 3407
İzleme, Denetim, Hukuk 0312 413 2526
Okullar DB 0312 413 3425
Öğrenci İşl. ARGE 0312 413 2509
Öğretim Prog. 0312 413 3424
Trafik ve Src. Eğt. 0312 413 3034
Yaygın Eğt. Barınma 0312 413 5663

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.