Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 

20. MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI İÇİN 5 FARKLI MECRADA YÜRÜTÜLEN ÖN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI.

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER, Türk milli eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl aranın ardından 1-3 Aralık'ta gerçekleştirilecek 20. Millî Eğitim Şûrası'na geniş bir katılımın olması amacıyla 5 farklı mecrada yürüttükleri ön hazırlık çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi.
20. MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI İÇİN 5 FARKLI MECRADA YÜRÜTÜLEN ÖN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI.

Millî eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları inceleyip tavsiye kararları hazırlanan 20. Millî Eğitim Şûrası açılışının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 1 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılması planlanıyor.

 

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in başkanlığında geniş bir katılımla düzenlenecek şûrada, "eğitimde fırsat eşitliği" olacak. Şûrada, "temel eğitimde fırsat eşitliği", "mesleki eğitimin iyileştirilmesi" ve "öğretmenlerin mesleki gelişimi" olmak üzere üç ana konuda özel ihtisas komisyonu kurulacak. 

 

Şûra hazırlık sürecinde, özel ihtisas komisyonları ile okul öncesi eğitimden üniversite giriş sistemine kadar muhtelif konulara ilişkin çalışma grupları oluşturuldu. Şûranın temsiliyetini artırmak için tüm illerden katılımcılar seçildi ve yapılan 26 farklı bölgesel toplantı sonrası raporlar hazırlandı. Şûra kapsamında oluşturulan özel ihtisas komisyonu raporları, şûra üyelerine önceden gönderildi.

 

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve üyeleri, milli eğitim bakan yardımcıları ve bakanlık merkez teşkilatı birim amirlerinin tabii üyeler olarak katılacağı şuraya, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ile yurt içi ve yurt dışından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, basın ve yayın kuruluşları, öğrenci ve veli temsilcileri ile eğitim alanında şura konularıyla ilgili çalışmalarıyla tanınmış uzmanlar da davet edildi.

 

Şura hazırlıkları 5 farklı mecrada yürütüldü

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şûraya ilişkin yaptığı açıklamada, 7 yıl aradan sonra Millî Eğitim Şûrası'nın toplanacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

"Geniş bir katılımın olması amacıyla 5 farklı mecrada şûra ön hazırlık çalışmaları yürüttük" diyen Özer, şûra gündemini, "eğitimde fırsat eşitliği" ana teması altında "temel eğitimde fırsat eşitliği", "mesleki eğitimin iyileştirilmesi" ve "öğretmenlerin mesleki gelişimi" olarak belirledikleri anımsattı. Gündem konularıyla ilgili 22 Eylül-29 Ekim'de "sura.meb.gov.tr" internet adresi üzerinden paydaşların görüşlerini aldıklarını belirten Özer, şunları kaydetti: "Tüm Türkiye'ye açtığımız internet sitesine, 32 bin 643 görüş geldi. Şura için ikinci veri kaynağı olarak, ülke genelinde 26 bölgede 81 ili temsil edecek şekilde düzenlediğimiz hazırlık çalıştaylarımızı tamamladık. Bu çalıştaylar, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, öğrenci, öğretmen, veli ve bakanlık çalışanlarının aralarında bulunduğu geniş bir katılımla yürütüldü. Bu çalıştayların bölge raporları elimize ulaştı. Üçüncü olarak üniversitelerden akademisyenlerimizin şura raporlarını inceledik. Dördüncü olarak da Bakanlığımızın genel müdürlükler bünyesinde oluşturulan çalışma grupları ve son olarak sivil toplum kuruluşlarının şura ile ilgili raporları ile görüşleri tarafımıza iletildi."

 

Bakan Özer, şûra kararlarının, toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınacağını ve kararların yayınlanacağını söyledi.

 

Şûralar

Millî Eğitim Şûrası'nın ilki 1939 yılında dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel başkanlığında "Cumhuriyet maarifinin plan ve esasları", "çeşitli öğretim derecelerindeki müesseselere ait talimatnamelerin incelenmesi" ve "bütün müfredat programlarının incelenmesi" gündemiyle toplandı.

 

19. Eğitim Şûrası ise 2014'te "öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri", "öğretmen niteliğinin artırılması", "eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması", "okul güvenliği" gündemiyle toplanmıştı.

 

Şûrada alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor.

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü No.6 E Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA -
Eğitim Politikaları 0312 413 3407
İzleme, Denetim, Hukuk 0312 413 2526
Okullar DB 0312 413 3425
Öğrenci İşl. ARGE 0312 413 2509
Öğretim Prog. 0312 413 3424
Trafik ve Src. Eğt. 0312 413 3034
Yaygın Eğt. Barınma 0312 413 5663

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.