“Geleceğimiz geçmişimizden çok daha parlak olacak”
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, karne dağıtım töreninde yaptığı konuşmasında Türkiye´nin çağdaş uygarlığın üzerinde çıkma hedefi bulunduğunu vurguladı. Bugün hedefe bir adım daha yaklaşıldığını dile getiren Bakan Yılmaz, "Umutluyuz. İstiklâl Marşı´nı okuyup da manasını düşünüp de ülkenin geleceğinden umutsuz olabilmek mümkün değil. İstiklal Marşı´na inanan, bu milletin genetik kodlarında hiçbir zaman korkuya, kaygıya, üzüntüye, esefe, ümitsizliğe yer olmadığını görür. Ben eminim." diye konuştu.
Bakan Yılmaz, Türk milletinin İstiklâl Savaşı gibi zor bir dönemde bile başarılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "En zor dönemde bile, İstiklal Savaşı en zor dönem, orduları dağıtılmış, yedi düvel her taraftan üstüne çullanmış, herkes bir şey kapma derdinde, önümüze Sevr konmuş, Anadolu´nun, Ankara´nın çevresinde bir yer planlanmış ama bu verileni kabul etmemiş bir milletin torunları olarak hiç şüpheniz olmasın ki geleceğimiz geçmişimizden çok daha parlak, çok daha şanlı olacaktır. Bunu söylerken sadece hamaset olsun yani kahramanlık olsun diye de söylemiyorum. 15 Temmuz´u gören bu milletin, en zor dönemlerinde elinde silah olmadığı halde ülkenin hakkını, hukukunu gasp edenlerin tankına, topuna, silahına karşı elleriyle, yüreğiyle, bileğiyle, cesaretiyle nasıl karşı koyduysa hiç şüpheniz olmasın ki gerek Türk milletinin gerek Türkiye´nin, önüne çıkarılacak her türlü engelleri aşma konusunda iradesi, kararlılığı, yeteneği, becerisi vardır. Bundan hiç şüphem yok."
“Eğitime önem veren her şeye önem vermiştir”
Eğitimin ekmek gibi, su gibi toplumun ihtiyacı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Eğitime önem veren, her şeye önem vermiştir. Eğitimi ihmal eden de her şeyi ihmal etmiş demektir." şeklinde konuştu. Eğitime ayrılan bütçenin, eğitime verilen önemi gösterdiğine işaret eden Yılmaz, "´Kusura bakmayın param yok, kaynağım yok, başka yerlere ayırmak zorundayım´ derseniz o sizin önceliğiniz değildir. Ama eğer bu milletten toplamış olduğunuz verginin, bütçenin en büyük bölümünü eğitime ayırıyorsanız o halde eğitim sizin için sağlıktan da önemli güvenlikten de önemli. Çünkü eğitimi iyi verirseniz sağlıkta iyi bir yere gelirsiniz. Eğitimi iyi verirseniz güvenlik açığını kapatırsınız. Dolayısıyla her şeyin başı eğitim." dedi.
Bakan Yılmaz, eğitime ayrılan bütçenin 14 yıllık sürede ciddi oranda arttığını, Türkiye´nin merkezi yönetim bütçesindeki en büyük payın eğitime ayrıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Okul öncesi eğitim oranını yüzde 60´a çıkardık ama daha yüzde 40´lık bir açık var, onu da tamamlamamız lazım. Hedefimiz var, önümüzdeki dönemde diyoruz ki okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Bu ne demektir. Okul öncesi eğitim çağında olan evlatlarımızın hepsini eğitim şemsiyemiz altına alacağız. Bu gerçekten önemli bir husus."
“Daha iyi bir eğitim için ikili eğitimi kaldıracağız”
Bakan Yılmaz, dil öğrenmede bir sıkıntı olduğunu belirterek İngilizce, İspanyolca, Arapça, Almanca veya Birleşmiş Milletlerin resmi dillerinden bir tanesi öğretilebilirse öğrencilerin dünyaya bakış açılarının çok daha geniş olabileceğini kaydetti. İkili eğitimi kaldıracaklarını, bir yabancı dili en iyi şekilde öğreteceklerini açıklayan Yılmaz, "Milli gelirden ayırdığımız pay önemlidir eğitime. Şu anda OECD ülkelerinin eğitime ayırdıkları pay yüzde 5,2. Biz yüzde 6´ya yakın bir pay ayırıyoruz eğitime. Kamu artı özel. Genelde bazıları özeli ihmal eder. Dolayısıyla ikisini üst üste koyduğumuzda 6´ya yakın bir oran. Bu OECD ülkelerinden çok daha fazla. Geçmişte böyle değildi." değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, Türkiye´nin bugününün, dünden çok daha iyi olduğunu söyledi. Kaliteli eğitim verebilmek için bir sınıftaki öğrenci sayısının fazla olmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, kendisinin 1970´li yıllarda İstanbul Haydarpaşa Lisesi´nde 75 kişilik sınıfta okuduğunu anımsattı.
Öğretmen bir öğrencisine bir derste bir dakika bile ayıramazsa kaliteli eğitim vermenin mümkün olmayacağını kaydeden Yılmaz, öğretmenin öğrencisine daha fazla zaman ayırabilmesi için sınıf mevcutlarının aşağıya çekilmesi gerektiğini, bunu 30´a düşürerek mesafe kat ettiklerini söyledi. Kaliteli eğitimin olmazsa olmaz şartının, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaltılması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Öğretmen sayısını artırmak gerekiyor. 560 binin üzerinde, 600 bine yakın öğretmen sadece bizim dönemimizde atandı. Dolayısıyla ´En büyük yatırımı öğretmene yaptık.´ dediğimizde doğru bir tespitte bulunuyoruz. Bugün gördüğünüz her üç öğretmenden ikisi bizim dönemimizde atanmış." dedi. Yılmaz, şu anda öğretmen ihtiyacının 100 binin altında olduğunu, önümüzdeki dönemde de bu ihtiyacı ortadan kaldırarak öğrencilere kaliteli bir eğitimi sağlamış olacaklarını söyledi.
"Müfredat canlı bir organizmadır"
Bakanlığın hazırlayarak görüşe sunduğu yeni müfredatla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şunları söyledi: "Müfredat, aynı canlı organizma gibidir. Eğer değişmezse ölür. Değişmezse toplumun gerisinde kalır. Devletler de öyledir. Değişmezse mutlaka geri gider, mutlaka yok olur. Buna, zamanın ruhunu yakalamak diyorlar. Eğer Selçuklu´dur, Osmanlı´dır veya hangisini alırsanız alın, bugün onları göremiyorsak işte değişime ayak uyduramamış olmalarından dolayıdır. Bulundukları noktadan bir adım daha ileri gidemedikleri, birçok değişime direnç gösterdikleri içindir. Müfredatı mutlaka değiştirmek gerekiyordu. Genelde birçok ülke 5 yılda bir gözden geçirip günceller. Biz en son 2007´de genel bir müfredat değişikliği yaptık. Ondan bu zamana kadar 10 yıl geçti, yapılmamıştı. Şimdi sağ olsun arkadaşlarımızla bir müfredat değişikliği yaptık. İstiyoruz ki daha çağdaş, daha geleceğe güvenle bakacak, evlatlarımıza daha iyi bir eğitim vermek için mutlaka ders içeriğinin de sadeleştirilmesini istiyoruz."
Müfredatla, öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırabilecek, uygulayabilecekleri konuları vermek istediklerini, akademik ve kitaplarda tartışma konusu olan bilgileri ise vermek istemediklerini belirten Yılmaz, müfredatı herkesin görüşüne açtıklarını hatırlattı. Müfredatta yer alan 500´e yakın ünite içerisinden sadece Atatürkçülük, İnönü ve evrim teorisinin tartışıldığına işaret eden Yılmaz, yapılan eleştirilerin doğru olmadığını dile getirdi. Yılmaz, şunları söyledi: "Demek ki diğerleri hakkında söyleyecek hiçbir şeyleri yok. Bu da demektir ki biz çok doğru yaptık. Dün Mecliste bir açıklama yaptım. Atatürk´ün bir sözü var, ´Cumhuriyet benim en büyük eserimdir.´ diye. Eğer siz Cumhuriyet´i güçlendirirseniz Atatürkçülüğün yolundasınız, Atatürk´e hizmet ediyorsunuz ve onun ilkelerini yaşatıyorsunuz demektir. Eğer Türkiye Cumhuriyeti´ni dışarıdan borç alır hale getirmişseniz, namerde muhtaç hale getirmişseniz o zaman sizin Atatürkçülüğünüz kesinlikle sözde bir Atatürkçülüktür. Diğeri de İnönü. Birinci, ikinci İnönü savaşlarından bahsedip de İnönü´den bahsetmemek olur mu? Lozan Antlaşması´ndan bahsedeceksiniz, İnönü´den bahsetmeyeceksiniz, olabilir mi? Atatürk rahmetli 1938´de ölmüş, yerine cumhurbaşkanı seçilecek, İkinci Cumhurbaşkanı İnönü olmuş, ondan bahsetmemek olur mu?"
"Halkın gözü terazidir"
"Halkın gözü terazidir." şeklinde bir deyiş olduğunu belirten Yılmaz, halkın terazisinin şaştığının görülmediğini söyledi. Müfredat hazırlanırken öğretmenlerin görüşünün alınmadığı eleştirilerinin doğru olmadığına işaret eden Yılmaz, "Bu daha taslak, lütfen inceleyin bakın. Bu taslağı katkılarınızla daha iyi hale getirelim." dedi.
Tatilde ödev yok
Bakan Yılmaz, öğrencilere kodlama becerisini birinci sınıftan başlamak üzere kazandırmak istediklerini dolayısıyla çocukların bilgisayar oyunlarını kendilerinin yazıp geliştirmesini istediklerini kaydetti. Sömestir tatilinde ödev verilmeyeceğini söyleyen Yılmaz, öğrencilere sosyal ve kültürel yönden kendilerine katkıda bulunacak etkiliklere katılmaları tavsiyesinde bulundu.
Daha sonra, Ankara Fen Lisesi öğrencilerine karnelerini dağıtan Bakan Yılmaz, öğrencilere tek tek üniversite tercihlerini sorarak Başbakan Binali Yıldırım’ın selamını da iletti. Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Müsteşar Yusuf Tekin de öğrencilere karnelerini verdi.
“Yeni müfredat için 70 bin kişi katkıda bulunmak için müracaat etti”
Bakan Yılmaz, karne dağıtım töreninden sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin yeni müfredat taslağıyla ilgili geri dönüşlere ilişkin sorusu üzerine Bakan Yılmaz, "Şu anda biz memnunuz. Müfredatın demokratikleşmesi, ortak aklın bulunması. Şu ana kadar yaklaşık 70 bin kişi katkıda bulunmak için müracaat etti. Onlar değerlendirilecek ama 70 bin kişinin katkıda bulunmak istemesi gerçekten bu müfredatın geçmişe kıyasla çok daha iyi olacağını gösteriyor. Çünkü el elden üstündür." dedi.
Bakan Yılmaz, 3 milyonun üzerinde insanın sadece müfredatla ilgili açılmış olan siteye girdiğini, bunun da müfredata ilgi ve alakayı gösterdiğine işaret ederek, "Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Aziz milletimiz şundan emin olsun, evlatları bize emanet, inşallah biz de aldığımız emaneti çok daha iyi bir şekilde bizden sonrakilere teslim edeceğiz. Türkiye´nin geleceği aydınlıktır. Atatürk cumhuriyetini biz güçlendiriyoruz ve eskisiyle kıyas olmayacak şekilde." ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Kemal Karpat´ın, "Türkiye´nin bugün, son iki yüzyıllık devlet tarihinde hiç olmadığı kadar güçlü ve dünyanın dikkatini üzerine çeken bir ülke haline geldiği" tespitine değinen Yılmaz, "İşte bu dönemdeki gayret ve çalışmayla oldu. İnşallah bunu biz önümüzdeki dönemde daha parlatacağız. Türkiye´yi bölgesinde yükselen yıldız haline getireceğiz. Herkes bundan emin olsun." dedi.
Bakan Yılmaz ve beraberindeki heyet, daha sonra, Ankara Fen Lisesi öğretmenleriyle toplu fotoğraf çekti.
|