Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 

Eğitim Faaliyeti Yürüten Kurumlara Sıkı Denetim

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan denetimler sonucunda, 22 ilde, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almadan eğitim veren kurumlar, toplam 3 milyon 642 bin 835 lira idari para cezası kesilerek kapatıldı.
Eğitim Faaliyeti Yürüten Kurumlara Sıkı Denetim

Denetim elemanlarınca, bu yılın başından itibaren 81 il genelinde merdiven altı olarak da tabir edilen, bakanlıktan ruhsat almadan izinsiz eğitim faaliyeti yürüten kurumlara ilişkin çalışma yürütüldü. 

 

"Eğitim merkezi", "eğitim danışmanlığı", "eğitim rehberliği", "kariyer rehberliği", "eğitim koçluğu", "ödev merkezi" gibi adlar altında veya herhangi bir ad belirtilmeden eğitim faaliyetinde bulunan yerlere, 2017 Ocak ayından bu yana toplam 3 milyon 642 bin 835 lira idari para cezası verildi. En çok idari para cezası kesen valilikler arasında ilk sırada 2 milyon 39 bin 962 lira ile İstanbul Valiliği, ikinci sırada ise 403 bin 110 lira ile Van Valiliği yer aldı.

 

"Veliler dikkatli olmalı"

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, geçen yıl aralık ayında Özel Öğretim Kurumları Kanunu´nda bir değişiklik yapıldığını hatırlattı. 

 

Değişiklikle bakanlıktan izin ve ruhsat almadan eğitim ve öğretim faaliyeti gösterdiği tespit edilen yerlere, brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanmasıyla ilgili düzenleme yapıldığını belirten Şamlıoğlu: "Genel müdürlük olarak valilikler bünyesinde oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları ile izinsiz faaliyet gösterdiği tespit edilen yerlere vakit kaybedilmeden gerekli yaptırımların uygulanması talimatını verdik. Bu kapsamda da 22 ilimizde şu ana kadar 3,5 milyon TL´den fazla idari para cezası kesildi ve aynı zamanda bu yerler valiliklerce kapatıldı." dedi.

 

İzinsiz eğitim veren yerlere ilişkin velilere uyarılarda bulunan Şamlıoğlu, "Velilerin dikkatli olmaları, izinsiz faaliyet gösteren eğitim kurumların önüne geçmek açısından önemli. Veliler, bir kurumun bakanlıktan izni olup olmadığını Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün resmî internet sitesinden sorgulayarak olası mağduriyetlerin önüne geçebilecekler." diye konuştu.

 

"Dershanecilik tarzında bir faaliyete katiyen izin vermeyeceğiz"

Özel öğretim kurslarının faaliyetlerine, 4 Ağustos´tan itibaren bir bilim grubunda devam edeceğini de hatırlatan Kemal Şamlıoğlu, velilerin bu tarihten sonra bu kurumların birden çok bilim grubunda faaliyet gösterdikleri yönündeki olası beyanlarına itibar etmemeleri gerektiğini ifade ederek, "Bu kurumlarda dershanecilik tarzında bir faaliyete katiyen izin vermeyeceğiz." dedi. 

 

Şamlıoğlu, velilerin, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyet gösteren kurumlar listesine Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün "http://ookgm.meb.gov.tr/" internet adresinden ulaşabileceklerini ve sorgulamada izinsiz eğitim faaliyeti verdiğini düşündükleri yerleri, bir dilekçe ile il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirebileceklerini kaydetti.

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü No.6 E Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA -
Eğitim Politikaları 0312 413 3407
İzleme, Denetim, Hukuk 0312 413 2526
Okullar DB 0312 413 3425
Öğrenci İşl. ARGE 0312 413 2509
Öğretim Prog. 0312 413 3424
Trafik ve Src. Eğt. 0312 413 3034
Yaygın Eğt. Barınma 0312 413 5663

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.