Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 

Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Üretim

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim yapılmasının önü açıldı.
Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Üretim

Mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, yeni düzenleme ile öğretmen ve öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerinin üretim içinde geliştirmelerinin yanı sıra atölye, teçhizat ve donatıların aktif kullanılmasının sağlanmasının da amaç edinildiğini söyledi.

 

Bu sayede özel liselerin ülke ekonomisine katkısının artırılacağını vurgulayan Şamlıoğlu, sektörden gelen taleplerin kamunun ihtiyaçları ile harmanlanarak alan ve dalların özelliklerine göre laboratuvar ve atölyelerin iç donatı standartlarının belirlendiğini ifade etti.

 

Şamlıoğlu şunları söyledi: “Bu standart ve donatılara sahip atölye ve laboratuvarlarda yapılacak faaliyetler sonucunda üretilen malların satışından elde edilecek gelir, eğitim, öğretim ve yönetim hizmetlerinde kullanılacak. Hafta içi günlerde en fazla 3 saat, cumartesi günleri en fazla 8 saat, yarıyıl ve yaz tatillerinde pazar günleri hariç, günde en fazla 8 saat çalışılabilecek.”

 

Üretim faaliyetlerinin eğitim öğretim saatleri dışında ve 08.00-21.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini belirten Şamlıoğlu, “Özel mesleki ve teknik Anadolu liselerimizin üretim faaliyetlerinde bulunabilmesi için gerekli olan atölye ve laboratuvar standartlarını bugün itibarıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Paydaşlarla bir araya gelerek hazırladığımız standartların yatırımcıları teşvik edici ve çağımızın mesleki eğitimden beklentilerini karşılar nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte arayacağımız standartlardan en önemlisi şüphesiz atölye, teçhizat ve donatıların iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli şartları taşımasıdır.” diye konuştu.

 

Yapılan çalışmayla, özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinin biyomedikal, elektrik-elektronik, endüstriyel otamasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji alanlarının mevcut standartları revize edilirken, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tasarım ve uçak bakım alanlarının standartları ise ilk kez oluşturuldu.

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü No.6 E Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA -
Eğitim Politikaları 0312 413 3407
İzleme, Denetim, Hukuk 0312 413 2526
Okullar DB 0312 413 3425
Öğrenci İşl. ARGE 0312 413 2509
Öğretim Prog. 0312 413 3424
Trafik ve Src. Eğt. 0312 413 3034
Yaygın Eğt. Barınma 0312 413 5663

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.